Wielkimi krokami zbliża się Festiwal Lawendy, to już czwarta edycja eventu, którego organizatorem jest czterogwiazdkowy hotel SPA Lawendowe Termy. Przygotowane na ten dzień atrakcje będą czekać na Państwa w plenerze, przed obiektem – w ogrodzie, który zdobią nasadzenia niemal 4 tysięcy krzewin tej aromatycznej rośliny.

Na festiwal, odbywający się pod patronatem Uzdrowiska Termalnego Uniejów, zapraszamy między godziną 10:00 a 20:00, w dniu 26 sierpnia wszystkie osoby zainteresowane ogrodnictwem i florystyką, rękodziełem artystycznym, ekologią, a także pasjonatów sztuki kulinarnej czy wielbicieli muzyki – obiecujemy, że każda z tych osób znajdzie w otoczeniu lawendowego hotelu coś dla siebie.

Dzień rozpocznie chwila relaksu i uważności podczas ćwiczeń jogi w plenerze z joginem Rahulem Pathare, od niedawna również mieszkańcem Uniejowa.  Na ćwiczenia, które odbędą się w plenerze o godz. 10.00 organizator zaprasza ze swoimi matami do ćwiczeń. Już od porannych godzin  otwarta zostanie kuchnia plenerowa, serwująca dania  z grilla, w kafejce spróbują Państwo również kawy z syropem lawendowym.

Podczas festiwalu będzie można kupić sadzonki lawendy, jak i lawendowe rękodzieło – woreczki i lale zapachowe, świece, kosmetyki naturalne oparte na lawendzie. Plantatorzy lawendy poza rękodziełem zaoferują również przepyszne miody z lawendą, konfitury, soki i nalewki.  

W ogrodzie „Lawendowych Term” stanie gigantyczna destylarka, która pozwoli zaobserwować proces destylacji olejku wraz z powstawaniem jego produktu ubocznego – wody kwiatowej, wykorzystywanej w kosmetologii.

W programie zaplanowano ponadto warsztaty florystyczne, rokrocznie cieszące się dużym zainteresowaniem, warsztaty lepienia w glinie, warsztaty antystresowe, warsztaty motania lal lawendowych bez użycia igieł według prastarych słowiańskich tradycji.

W strefie kulinarnej  odbędzie się gotowanie na żywo – szef Kuchni Lawendowych Term zaprezentuje możliwości lawendy wykorzystywanej w kuchni. Będzie można również spróbować sera z lawendą! Miłośnicy lodów poznają nowy ich smak – oczywiście lawendowy, natomiast piwosze zostaną uraczeni piwem z sokiem lawendowym.   

Podczas festiwalu odbędą się koncerty: Izabeli Połońskiej – wszechstronnej wokalistki i kameralistki, która zaprezentuje piosenki z repertuaru Agnieszki Osieckiej oraz  Edith Piaf, koncert fortepianowy  Jakuba Czecha oraz po raz pierwszy na festiwalu zagra Club de Paris – trio, które zaprezentuje utwory należące do gatunku gypsy jazz, który rozwinął się w latach 30.tych –XX wieku we Francji. 

Dla głodnych sztuki zaplanowano stoisko lokalnej artystki - Julity Polipowskiej, która podczas festiwalu będzie tworzyć małe dzieła o tematyce lawendy. 

W strefie dziecięcej animatorzy będą malować z dziećmi kartonowe domki lawendowe, gdzie po udanej zabawie skosztują lawendowej waty cukrowej.

Zapraszamy do Lawendowych Term (LINK DO STRONY)

Monika Tokarek-Bartczak, Maciej Bartosiak

 

×

Korzystamy z Cookies. Przeglądając stronę zgadzasz się na zapis Cookie na Twoim urządzeniu