ZASTANAWIASZ SIĘ JAK ZAPLANOWAĆ URLOP W POLSCE?

SKORZYSTAJ Z NASZEJ WYSZUKIWARKI. NOCLEGI, ATRAKCJE TURYSTYCZNE, PAKIETY. IDEALNY WYPOCZYNEK Z VISITON

Urlop w Polsce? Mamy to!

  • Świeże powietrze, kontakt z naturąi wszechogarniająca zieleń. Przeglądaj gospodarstwa agroturystyczne, dworki i hotele w środku lasu lub pośród zielonych pól
  • Tanie noclegi w mieściePokoje gościnne, hostele, prywatne kwatery a dla bardziej wymagających - apartamenty. Nasz katalog turystyczny ma to wszystko!
  • Przytulne SPA w Polscecieszą się niesamowitą popularnoscią. Głównie z powodu konieczności ładowania baterii po ciężkiej pracy lub potrzeba ucieczki od codzienności, chwila zapomnienia. Filtruj wyniki i wybieraj hotele w Polsce, które w pełni zaspokoją Twoje potrzeby
  • Gdzie na wakacje? filtruj swoje wyniki, województwa, miasta, rodzaje obiektów i lokalizacje. Dla Twojej wygody przygotowaliśmy szczegółowe parametry każdego obiektu abyś mógł wybrać idealne miejsce na urlop

Naprawdę beztroskie wakacje? Tylko z odpowiednią polisą podróżną

Masz już spakowane walizki, zarezerwowany nocleg i planujesz beztroski urlop w Polsce? Zamierzasz używać życia i nieco zaszaleć – w końcu fundujesz sobie wakacje all inclusive?

Gdzie na wakacje w Polsce?

Bałtyckie plaże, mazurskie jeziora, góry czy miasta? Gdzie wybrać się w Polsce na wakacje? Sprawdź potencjał różnych kierunków i odkryj piękno naszego kraju. Dowiedz…

Smacznie i zdrowo, czyli warsztaty kulinarne w Centrum Szkoleń i Rekreacji Rest&Learn

Samorozwój jest niewątpliwie bardzo ważny. Warto wciąż poszerzać swoje umiejętności. Doskonałym miejscem do realizacji tego zadania jest Centrum Szkoleń i Rekreacji Rest & Learn,

Dlaczego warto wyrobić sobie europejską kartę ubezpieczenia zdrowotnego EKUZ?

Większość z nas myśląc o zagranicznych podróżach wskazuje okres wakacyjnych urlopów. I słusznie. To wówczas podróżujemy najwięcej. Nie ma chyba jednak nic…

Ubezpieczenia na narty i snowboard – bezpieczne zimowe przygody

Zimowe sporty przyciągają entuzjastów z całego świata, gotowych do podjęcia wyzwań na stokach. Warto pamiętać również o odpowiednim ubezpieczeniu, które chroni przed…

Hotel nad jeziorem - najlepsze miejsce na urlop!

Odkryj oazę spokoju i rozkoszuj się niezapomnianym wypoczynkiem w otoczeniu przyrody - hotel nad jeziorem to idealne miejsce na urlop, które zachwyca nie tylko malowniczymi widokami, lecz…

Previous Next Play Pause

Szum i zapach morza, piękna pogoda, sprawny zespół kucharzy, wyjątkowy serwis oraz morska artystyczna aranżacja stołu sprawiały, że kolejna kolacja „Dinner with a View” zapewniła wyjątkowe doznania ponad 50 uczestnikom. Ci, którzy zasiedli przy stole z widokiem na morze szybko zrozumieli, że w tej restauracji plenerowej nie ma miejsca na rutynę i przewidywalność, ale na emocje i odkrywanie nowych często spontanicznych smaków.

03 września zapłonęły ogniska na plaży w Jastarni i trzech szefów kuchni wydało wyjątkową nadmorską kolację prosto z ognia. Sękaczem, turbotem, dorszem, jeleniem i gęsią gości częstowali Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Włoszka Viviana Varese oraz Paweł Twerjanowicz - szef kuchni hotelu SPA DOM Zdrojowy Jastarnia - partnera organizacyjnego wydarzenia. (więcej o szefach poniżej)

„Za kulisami” - rozmowa z Maliką o II edycji „Dinner with a View.” pt. Morze.

Agnieszka Małkiewicz: Czym się różniła druga edycja pt. MORZE „Dinner with a View” od pierwszej pt. RZEKA?

Malika: Tym razem wszyscy szefowie mieli równe szanse, bo menu powstawało dwa dni przed wydarzeniem, a nie jak w pierwszej edycji dwa miesiące wcześniej. Teraz było wspólne planowanie, wspólne gotowanie i wydanie kolacji prosto z natury. Oczywiście byłam przewodnikiem dla szefów, bo po raz pierwszy gotowali na ogniu, ale to właśnie było dla nich największą atrakcją. Menu i dania wymyślaliśmy wszyscy razem od początku - ja również, aby nie stawiać się w lepszej pozycji. „Dinner with a View” to gorący kulinarny performance i przekraczanie granicy własnych możliwości.

AM: Czy nie za dużo tej spontaniczności?

M: Wiedza o tym, jak działa ogień i jak nim manewrować, znajomość technik pozwalają mi się czuć pewnie w tej kontrolowanej improwizacji, która buduje emocje i wyjątkowość wydarzenia. Nie możemy z tego zrezygnować, bo utracilibyśmy tożsamość spotkania.

AM: Ale goście mogą mieć poczucie, że są królikami doświadczalnymi i bać się, że te dania nie są perfekcyjne. Nie masz takich obaw?

M: Nie, bo na tym polega idea plenerowej restauracji. W ogniu nie chodzi o Gwiazdkę Michelin, tylko o przygodę, zaskoczenie, emocje i nieosiągalny w innych warunkach smak dań. To jest cel.

AM: Plener niesie zagrożenia np. deszcz, który padał przez chwilę podczas drugiej edycji? Co robisz w takiej sytuacji?

M: Zawsze mamy plan B. Zmniejszamy ilość ognisk. Rozstawiamy lekkie zadaszenie nad żarzącymi się paleniskami. Ponadto woda i parowanie mogą zapewnić nowe doznania smakowe podobnie, jak piec konwekcyjno-parowy. Podczas każdego wydarzenia jest moment kryzysowy. Trzeba zmienić koncepcję lub technikę. Jestem na to gotowa. To jest kontrolowana improwizacja, która ma dać przyjemność zarówno nam gotującym, jak i gościom, którzy degustują. Deszcz powinien być elementem techniki, a nie przeszkodą.

Rozmawiała Agnieszka Małkiewicz, koordynator wydarzenia.


Idea projektu. Aranżacja stołu i otoczenia

Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicjatorka projektu Malika zaprasza do opracowania wspólnego menu wybitnych szefów kuchni, którzy następnie wspólnie przyrządzają dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych w pięknych miejscach Polski - nad rzeką, morzem i w górach. Goście siadają przy stole zaaranżowanym w zgodzie z otaczającą naturą przez stylistów magazynu KUKBUK. Tak oto stół nad morzem opisuje Daria Pawlewska - wydawczyni magazynu. „Koncepcja artystyczna opierała się na prostych elementach pochodzących z naturalnego środowiska. Białe otoczaki nawiązywały do koloru morskiej piany i połyskującego w słońcu piasku. Długie patyki, wypłowiałe od soli i wody morskiej, stanowiły szlachetną dekorację szklanych wazonów. Różnorodne odcienie błękitu okazały się niewyczerpanym źródłem inspiracji. Ręcznie farbowane serwety w kolorze ultramaryny, białe obrusy jakby nakrapiane kroplami wody oraz falujące nad stołem „niebo” utkane z błękitnych bawełnianych żagli podkreślały piękno natury wokół i spektakl na wiele zmysłów, w którym brali udział zaproszeni goście“.

Przy stole zasiadają wyjątkowi goście, partnerzy biznesowi i dziennikarze (również zagraniczni), o których obsługę dba manager Paweł Gruba i kelner Łukasz Okuniewicz z zespołem, znani m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen.

MENU edycji MORZE

bakłażan/orzeszki ziemne/sezam/ bazylia, technika: plancza
wino Vinie e Affini: Sottoriva

sękacz / czarnuszka / sól morska / kwaśna śmietana, technika: rożen
wino Vinie e Affini: Brico de Ran Zarate

rosolnik z flądry, technika: kociołek
wino Vinie e Affini: Trebbiano d'Abruzzo Cirelli

śledź bałtycki / słone/słodkie/kwaśne, technika: krata/plancza
wino Vinie e Affini: Sauvignon Lorenzon

assiete z gęsiny: okrasa wędzona/ żołądki/ serca/ wątroba, technika: dym-kociołek-plancha
wino Vinie e Affini: Gran Cerdo

testaroli / dorsz/ pomidory/zioła, technika: testo- ogień
wino Vinie e Affini: Alberese Daniele Dzieduszycki

turbot/ dynia, technika: krata-popiół
wino Vinie e Affini: Prunecchio Daniele Dzieduszycki

jeleń/polenta/kurki, technika: dwa ognie-sól
wino Vinie e Affini: Nebbiolo Sansteu

lody z wędzonego mleko koziego/ rokitnik/ orzechy włoski, technika: dym
wino Vinie e Affini: Primitivo Mocavero

winogrona/ ser serwatkowy, technika: dwa ognie

final touch: praliny Deseo,
kawa Nespresso Forte

Projekt “Dinner with a View”. Trzy edycje: Rzeka, Morze, Góry

Pierwsze spotkanie z cyklu ,,Dinner with a view“ pod hasłem „Rzeka” odbyło się w czerwcu. Z Maliką gotowali gość specjalny ze Słoweni - Ana Roš i Witek Iwański (szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil). Relacja filmowa jest dostępna:

Kolejne, trzecie kończące tegoroczny cykl spotkanie „Góry” zaplanowane jest na 1 października, na polanie u podnóża góry Jaworzyny. Malika (szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni), Fia Gulliksson (szefowa kuchni i aktywistka) oraz Janusz Myjak (szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój) przygotują ucztę na bazie produktów pochodzących głównie z Podkarpacia. Przewodnie wątki smakowe to: jagnięcina, sery górskie, ryby potokowe. Partnerem trzeciego wydarzenia - Góry - jest Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni.

Kolacje „Dinner with a view” mają formułę spotkań otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Zaproszenie na najbliższe spotkanie „Góry” można kupić na stronie www.drirenaerisspa.pl.

Szefowie II edycji „Dinner with a view. MORZE”

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz - promotorka cyklu „Dinner with a view. Stolik z widokiem” Szefowa kuchni i właścicielka restauracji Malika w Gdyni. Jedna z najbardziej charyzmatycznych Polek w
gastronomii. Urodzona i wychowana w Algierii. Harmonijnie łączy kuchnię francuską, w której wyrosła, i egzotykę Maghrebu, w której się wychowała, z polskimi produktami. Fascynuje ją ogień i związane z nim techniki gotowania. Zajmuje się filologią kulinarną – poszukuje źródeł nazw, przepisów i smaków. Przez Gault&Millau nominowana do nagrody Kobieta – Szef Kuchni 2015. Finalistka I edycji Top Chef Polska.

Viviana Varese - urodzona w Salerno – włoska szefowa kuchni, którą zawodowa ścieżka wyprowadziła poza granice rodzinnej Kampanii. Viviana rozwijała swe umiejętności w różnych restauracjach (w tym w Alberetcie, u słynnego Gualtiero Marchesi oraz w El Celler de Can Roca w Gironie), aż w końcu w 1999 roku otworzyła pierwszą restaurację, "Il Girasole" w Orio Litta w okolicy Lodi. Nieco później Viviana poznała Sandrę Ciciriello. Spotkanie zostało uwieńczone otwarciem Alice Ristorante w Mediolanie w 2007 roku oraz pierwszą gwiazdką Michelina w 2011 roku. W maju 2015 r. Viviana została gastronomicznym ambasadorem Expo 2015 w Mediolanie.

Paweł Twerjanowicz – na co dzień executive chef w Hotelu **** SPA & Family Dom Zdrojowy, ale przede wszystkim znakomity szef kuchni, trener i doradca kulinarny, absolwent stażu we Francuskim Instytucie Paul’a Bocusa w Lyonie. Doświadczenie zdobywał na stażach w europejskich restauracjach, między innymi w Austrii, Grecji czy we Włoszech. Jego kuchnia to fuzja smaków basenu Morza Śródziemnego z Bałtykiem i Kaszubami. Cechą charakterystyczną kuchni Pawła jest prostota podania, ponieważ najważniejszy jest smak.

Relacja z drugiej edycji znajduje się poniżej:

Partner organizacyjny II edycji

Partnerem drugiej kolacji jest Hotel****SPA & Family Dom Zdrojowy – wyjątkowe miejsce na Półwyspie Helskim, położone między Zatoką Gdańską i Bałtykiem. Bliskość piaszczystej plaży, nadmorski klimat, przytulne pokoje, Klinika Zdrowia i Urody oraz wspaniała strefa rekreacyjna gwarantują Gościom relaks na najwyższym poziomie.

Partnerzy biznesowi II edycji

  • Firma Selgros zapewnia najwyższej jakości produkty na kolację.
  • Woda ID'eau gasi pragnienie uczestników spotkania.
  • Energii dodaje nam kawa Nespresso.
  • Firma Vinie e Affini odpowiada za dobór win do kolacji (http://www.vinieaffini.pl).
  • RENTDESIGN dba o aranżację otoczenia.
  • Styliści magazynu Magazynu KUKBUK dbają o wystrój stołu, w którego dekoracji będzie również miał swój udział BernOnTable i Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service.
  • Szefów Kuchni ubiera firma Bragard.
  • Marka BMW jest partnerem wydarzenia wspiera transport naszych gości.

Partner Design

KUKBUK

Partnerzy medialni

Gazeta Wyborcza Trójmiasto, Radio Gdańsk, Tasteaway.pl, Papaja, Food Service

Partner Premium

Noble Concierge

Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications. Kontakt: tel. 695 672 986, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Wypoczywaj i zwiedzaj

  • Przeglądaj atrakcje dla dzieciNie rezerwuj noclegu w ciemno. Jeśli podróżujesz z dziećmi, znajdź przede wszystkim miejsce, które zagwarantuje zapewni rozrywkę dla całej rodziny
  • Zabytki i miejsca kulturalneKochasz sztukę? Zaplanuj swój wyjazd w kilku krokach, blisko kluczowych miejsc do odwiedzenia
  • Dla aktywnychWybór firm wynajmujących sprzęt sportowy jest mnóstwo. Wynajmij jacht lub zarezerwuj narty i nie szukaj już dalej
×

Korzystamy z Cookies. Przeglądając stronę zgadzasz się na zapis Cookie na Twoim urządzeniu