First minute – oferta zawierająca zniżkę za wczesną rezerwację lub/i dodatkowe bonusy z tego tytułu
Advance reservation - rezerwacja dokonana przed terminem przyjazdu do hotelu
Inclusive price - opłata łączna, zawierająca wszelkie inne opłaty
ADR / Average Daily Rate - przychód ze sprzedaży pokoi w pewnym okresie dzielony przez liczbę sprzedanych pokojonocy w tym samym okresie (cena netto pokoju bez śniadania)
Rack rate - cena miejsca noclegowego bez zniżki
Last minute – najkorzystniejsze cenowo oferty pojawiające się na kilkanaście dni przed terminem wydarzenia
Last second – najkorzystniejsze cenowo oferty pojawiające się na kilka dni przed terminem wydarzenia
RevPAR / Revenue Per Available Room - przychód na jeden dostępny pokój
Rooming list - wykaz spodziewanych Gości obiektu i sposób ich zakwaterowania
OV/OB (only bed)/BV – oferta zawierająca jedynie nocleg, bez wyżywienia
Accommodation and taxi order - voucher dla pasażerów odwołanych lub opóźnionych lotów
Airport Shuttle – autobus dla gości hotelowych, który kursuje na trasie hotel – lotnisko
Kategoryzacja – sprawdzenie przez zespół wojewody zgodności wniosku złożonego przez właściciela obiektu noclegowego ze stanem faktycznym obiektu, względem wymogów zawartych w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 13 czerwca 2001 roku wraz z późniejszymi zmianami
Non-price competition – zasada w myśl której, konkurencja odbywa się poprzez jakość produktu a nie jego cenę
Occupancy rate / Frekwencja - informacja o procencie wykorzystania pokoi hotelowych względem wszystkich pokoi w obiekcie
Frekwencja hotelowa - wyrażany procentowo stosunek liczby zajętych pokoi do ogólnej liczby pokoi w obiekcie
Dumping - celowe obniżenie cen przez producenta towarów lub usług, często poniżej kosztów, w celu wyparcia z rynku konkurencji.
E-commerce - elektroniczne wspomaganie handlu
Miejsce noclegowe - miejsce przygotowywane do wynajęcia przez Gościa
Minibar - najczęściej lodówka w obudowie meblowej wyposażona w napoje i alkohole w małych rozmiarach oraz przekąski
Odpowiedzialność hotelu – odpowiedzialność za rzeczy Gościa hotelowego
Outsourcing - korzystanie z usług zewnętrznych podwykonawców
Overbooking – zarezerwowana ilość pokoi przekracza ilość dostępnych pokoi w obiekcie
Overstay – Gość przedłużający pobyt w obiekcie
PCM / Per Calendar Month - opłata za miesiąc kalendarzowy
SPRAWDŹ POZOSTAŁE EDYCJE SŁOWNICZKÓW POJĘĆ UŻYWANYCH W HOTELARSTWIE